Wat is echte Bobotie? In mijn zoektocht naar een Bobotie-recept ben ik er wel achter gekomen dat er niet zoiets lijkt te bestaan als "de smaak" van Bobotie. Dit recept is mijn twist aan Bobotie en lijkt meer de Hollandse variant dan het Zuid-Afrikaanse origineel, voor zover je kunt spreken van een origineel, omdat het gerecht echt het product van eeuwen handel. Omdat wij - Nederlanders - daar ook wat mee van doen hebben gehad, vind ik dat genoeg rechtvaardiging voor deze Hollandse twist. 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper een ui en snijd de appel in stukjes. Rul het gehakt in een wok op middelhoog vuur. Het hoeft niet helemaal doorbakken te worden, in de oven komt de rest van de garing. Voeg de gesnipperde ui toe en bak even mee. Voeg de sperziebonen toe en laat even meebakken. Voeg daarna de kerriepoeder, cayennepeper, abrikozenjam, rozijnen, citroensap, het paneermeel toe en een beetje zout toe. Voeg als laatste de appel toe en schep het mengsel om. Haal van het vuur.

Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal. Meng de melk met het ei en de crème fraîche. Klop tot een egale massa. Giet over het mengsel en steek de laurierblaadjes erin. Doe de schaal 20 minuten in de oven. Haal na afloop de laurierblaadjes uit de ovenschotel. Kook de rijst en serveer gezamenlijk met de Bobotie.